11 manieren hoe je fris & fruitig blijft

Creativiteit ondernemer Jikkie Has Maak werk van je MerkHoe blijf je fris en fruitig als ondernemer? Was een vraag een die onlangs werd gesteld tijdens meet-and-greet van ondernemers en (potentiele) ondernemers.

 

Een super belangrijke vraag als je ondernemer bent! Ik zie veel ondernemers hiermee worstelen.

 

Als ondernemer met passie ben je al snel geneigd om maar door te gaan. Geen collega’s die naar huis gaan en jou triggeren om ook eens af te ronden.

 

Nog even dit afmaken, nog heel even…. En voor je het weet ben je zo weer een uur (of nog meer) verder.

 

Als je dit te lang blijft doen en maar door blijft denderen, raak je langzamerhand je inspiratie kwijt, je begint moe te worden (en toch moet je voor je gevoel nog even door), en heb je aan het einde van de dag geen voldaan gevoel.

 

Je inspiratie en nieuwe ideeën verdwijnen langzamerhand. De vermoeidheid slaat toe, je krijgt steeds minder zin om aan het werk te gaan.

 

Langzamerhand voel je steeds meer weerstand tegen het ondernemer zijn en het hebben van je eigen bedrijf en groeit de angst dat het je boven je hoofd gaat stijgen.

 

Deze druk, druk, druk- toestand zorgt er voor dat een gedachtegang creëert dat een succesvol bedrijf vooral heel erg hard werken is.

 

Dit saboteert jou vervolgens om verder succesvol te worden. Veel te hard werken, dat goedlopende bedrijf gaat je nooit lukken, denk je.

 

Als succesvol ondernemer is het dus van essentieel belang dat je fris en fruitig blijft. Zodat je kansen kunt blijven pakken, ideeën kunt vormgeven, inspiratie kunt krijgen, kortom een goedlopend bedrijf bouwen en blijf houden.

 

Hoe blijf je fris en fruitig? Hoe blijf je geïnspireerd als ondernemer?

 

Ik geef je graag 11 manieren waarop jij fris & fruitig kunt blijven, ik noem ze in willekeurige volgorde:

1. Neem regelmatig vrij. Dit kan op vakantie zijn, maar dit kan ook een uur gaan wandelen in het bos, een middag vrij, met vriendinnen afspreken, naar de sauna; noem maar op.

 

2. Gebruik andere sectoren om geïnspireerd te blijven. Wat gebeurt er in andere sectoren en bedenk hoe jij dit kunt toepassen voor jouw business. Kijk bijvoorbeeld naar de hotelbranche: wat kun jij daar van meenemen naar jouw business? (denk aan gastvrijheid)

 

3. Doe genoeg dingen die je leuk vindt. Niet alleen zakelijk, maar ook privé. Blijf tijd in ruimen voor je hobby’s.

 

4. Volg inspirerende ondernemers, mannen en vrouwen die verder zijn dan jij en aan wie jij een voorbeeld wilt nemen. Ga naar events om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven.

 

5. Plan tijd in om te brainstormen. Nog te vaak blijven we hangen achter onze laptop. Ga een keer op een andere plek werken of ga ergens zitten zonder computer en ga eens 30 minuten brainstormen over een bepaald onderwerp. Dit artikel heb ik bijvoorbeeld in mijn hangmat geschreven!

 

6. Lees een leuk boek. Dit hoeft niet per se een zakelijk boek te zijn, het kan juist ook een spiritueel of een fantasy boek zijn.

 

7. Zoek een sparringpartner. Iemand die je helpt je business scherp te krijgen, die je andere ideeën aan kan reiken.

 

8. Zet na 19.00 uur je laptop uit. Dit voorkomt dat je te lang doorwerkt.

 

9. Investeer in een coach. Iemand die je scherp houdt, je ideeën aanreikt waar je zelf nog niet aan had gedacht

 

10. Plan bewust tijd in waarbij je niet achter je laptop zit. Ga iets anders doen dan alleen maar achter je laptop zitten.

 

11. Vier je successen en je vooruitgang. Dit geeft energie om door te gaan.

 

Om succesvol te worden is het dus ook belangrijk om te blijven genieten, dat je fris & fruitig blijft, het pad naar succes zit af en toe vol obstakels die je veel tijd kosten.

 

Hoe zorg jij er voor dat je fris & fruitig blijft? Deel het hier onder!

 

 

One Comment on “11 manieren hoe je fris & fruitig blijft”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *