Heb jij de juiste mindset om te groeien?

Om mij heen zie ik veel vrouwelijke ondernemers die zichzelf klein houden of die zichzelf (continue) lopen te saboteren. Ze hebben een bedrijfje, hebben een paar klanten en zo rommelen ze wat aan. De wil is er wel, maar de uitkomst is er niet naar…

Veel ondernemende vrouwen (maar ook mannen!) hebben innerlijk stemmetje, een interne criticus. Die zegt dat ze niet goed genoeg zijn, dat niemand op hen zit te wachten, dat er al genoeg anderen zijn die hetzelfde doen. Of ze vinden het spannend om zichtbaar te worden (stel dat je ineens succesvol wordt, dan gaan mensen je mening ineens belangrijk vinden, of vinden ze je niet meer aardig!). Wie zijn kop boven het maaiveld steekt… Je weet maar nooit wat er kan gebeuren, brrrr…

Het gevolg is dat hierdoor veel vrouwelijke ondernemers niet volledig tot bloei komen: ze kunnen niet die impact, financiële vrijheid en vrije tijd realiseren die ze zo graag willen hebben. Ze blijven worstelen, de twijfel slaat toe en langzamerhand worden ze steeds onzekerder.

Wat er nodig is, is een mindset die jou ondersteunt in plaats van je onderuit haalt. Een mindset die de interne criticus een halt toe roept!

Om die stevige mindset te creëren zal ik je 3 tips geven die er voor zorgen dat je je niet langer klein houdt.

Tip 1: Houd je focus gericht op je visie

Deze tip klinkt simpel, maar eerlijk gezegd; niet succesvolle ondernemers zijn ontzettend gefocust op de kleine details, hun dag-tot-dag taakjes, waardoor ze uit oog verliezen wat ze in de eerste plaats wilde bereiken.

Succesvolle ondernemers delen hun visie met hun coach en hun omgeving. Op het moment dat ze even het overzicht verliezen, kan een coach je hier weer naar terugleiden.

En ja, ook ik heb duizenden euro’s geïnvesteerd in een coaching programma (ook toen ik het geld er nog niet voor had!), omdat ik wist dat mijn coach mij als wel mijn business een niveau hoger ging tillen en mij verder zou helpen op het moment dat ik het even niet meer zou weten wat te doen. Het is mijn beste investering ooit geweest!

 

Tip 2: Volg een stappensysteem

Het volgen van een systeem helpt enorm om je veilig en zeker te voelen. Het volgen van een systeem geeft je namelijk zelfvertrouwen; als je die stappen volgt, het resultaat er ook naar zal zijn! Je kunt het vergelijken met het bakken van een heerlijke appeltaart: volg het recept en er komt vanzelf een fantastische taart uit!

Het zonder een systeem aan je bedrijf werken, maakt mensen onzeker waardoor je aan jezelf kunt gaan twijfelen. Vergelijk het als met reizen zonder een bestemming en plan; hoe weet je dan of je nog op de juiste koers ligt?

 

Tip 3: Accepteer je oncomfortabele gevoel!

Huh, hoe kan dat nou? Een oncomfortabel gevoel accepteren, dat voelt toch niet goed?

Succesvolle ondernemers accepteren dat bij iedere nieuwe stap nieuwe angsten (opnieuw) omhoog zullen komen. Ze accepteren het dat het wat onnatuurlijk voelt, maar dat dit een teken is dat ze aan het groeien zijn (zowel innerlijk als wel qua bedrijf). Accepteer dat deze twee bij elkaar horen net als dat iedere ochtend de zon opkomt!

Dit accepteren kan best lastig zijn als je alleen werkt. In je eentje kun je snel aan jezelf gaan twijfelen en jezelf hiermee (weer eens) onderuit halen.

Dit kun je heel gemakkelijk oplossen door een groep te zoeken waar je veilig kunt groeien. Zo kun je elkaar niet alleen inspireren, maar elkaar ook nog eens helpen bij het groeien en de interne criticus de mond te snoeren!

Kortom, focus je op het doel, volg een systeem om daar te komen en accepteer dat nieuwe stappen, nieuwe onzekerheden met zich mee brengen. En ook dat is prima! Zo vergroot je je comfortzone en kun je gaan groeien en bloeien!

 

Wat zegt jouw interne criticus? Welke angst houdt jou tegen? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *