Stop jezelf te vergelijken met anderen

beautiful-71493_1280
Wat ik vaak zie bij vrouwelijke ondernemers, is dat zij zich vergelijken met anderen. Waar mannen nog wel eens kunnen zeggen: schi*t aan de rest, is voor vrouwen hun sociale omgeving erg belangrijk.

Jezelf vergelijken is een normaal iets, maar veel vrouwen trappen in de val van de negatieve spiraal van jezelf vergelijken, oordelen en conclusie trekken.

 

Zo ook een klant van mij. Sinds kort ging ze naar netwerken toe om daar in gesprek te komen met potentiele klanten. Ze is best sociaal, en vindt het leuk om met anderen te praten.

Maar wat zij lastig vond was om in een groep zichzelf voor te stellen, om te vertellen wat ze nou precies deed. En niet omdat ze niet wist wat ze moest zeggen, maar omdat ze druk voelde op dat moment.

 

Want er waren namelijk meerdere vrouwen die ‘precies hetzelfde deden’ als zij. Hierdoor ging zij zichzelf vergelijken met die andere vrouwen. En ook al had zij evenveel ervaring als die vrouwen, qua ondernemer zette ze haar eerste stappen.

 

Voor haar gevoel moest ze de competitie aan met die vrouwen, en voelde zich hierdoor verschrikkelijk onzeker worden.

 

Ze had geen zin in competitie, dus trok ze zich terug tijdens dit soort gesprekken. Ze voelde zich verloren en minderwaardig in dit soort gezelschap. Anderen waren namelijk veel verder dan zij en er waren al zoveel anderen.

Kortom, de vergelijking met de ander was snel gemaakt, net als het oordeel als de conclusie.

En dat is dus wat veel vrouwen doen. En dat kan nog al wat gevolgen hebben.

Want als we onszelf vergelijken met anderen, is het oordeel snel gevormd. Vaak komen hier de negatieve gedachtes op. Gedachtes als: anderen zijn veel beter, er zijn al zoveel anderen die hetzelfde doen, zij is al veel verder dan ik, noem maar op.

En gedachtes leiden tot (een gebrek aan) actie, vaak trek je je terug, geef je de moed op, je neemt in ieder geval geen actie. En zo haal je jezelf naar beneden.

 

Ook al is vergelijken met anderen logisch, het negatief oordelen en conclusies trekken is dat NIET.

Want vaak vergelijken we onszelf met anderen die al veel verder zijn. Bijvoorbeeld met anderen die al 18 jaar ondernemer zijn, ondernemers die al meer dan een paar ton per jaar verdienen, noem maar op.

Hierdoor plaatsen we de ander op een voetstuk, maar nog erger, halen we onszelf naar beneden. Zijn we nog niet zover, zijn we nog niet zo goed. Zij is veel beter.

Dus stop jezelf te vergelijken met anderen, het oordelen over het verschil dat je ziet.

 

Dit omdat jezelf gewoonweg niet kunt vergelijken met anderen. Het is als appels en peren met elkaar vergelijken, het is allebei fruit, maar daar houdt het wel mee op. Waarom jezelf affakkelen omdat je graag een peer wilt zijn, terwijl je een appel bent?

 

Vergelijk jezelf eens in de tijd. Kijk eens waar je stond toen je net startte, en kijk dan eens waar je nu staat. Wat heb je allemaal bereikt? Waar sta je nu? Hoeveel meer klanten heb je ondertussen? Hoeveel impact heb je ondertussen al gehad? Hoeveel omzet heb je ondertussen gedraaid?

 

Kijk eens waar je stond toen je net begon en kijk eens waar je nu staat.

 

Bedenk eens hoe blue en onwetend je toen was. Kijk eens waar je nu staat!

En wees daar trots op! Wees trots en dankbaar met wat je ondertussen allemaal heb geleerd, wat je hebt bereikt, de inzichten, de acties, de resultaten, de impact. Iedereen zijn eigen pad!

Kortom, vergelijk jezelf niet langer met anderen, vergelijk jezelf met jezelf!

 

Herkenbaar? Laat je reactie gerust hieronder achter.

 

 

1 Comments on “Stop jezelf te vergelijken met anderen”

  1. Pingback: Spiegelpersonen: van bron tot irritatie naar bron van inspiratie. | De Denkende Dertiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *