Wat ik als ondernemer leerde…

Ik krijg wel eens de vraag: hoe heb je dat gedaan dan? Hoe ben jij binnen 1 jaar financieel onafhankelijk geworden? Wat zijn je belangrijkste lessen en tips?

Mijn belangrijkste lessen als ondernemer

Pff… waar ga ik beginnen? Ik moet eerlijk zeggen dat het vaak de vele kleine stappen zijn die bij gedragen hebben.

Maar laat ik de 3 meest belangrijke lessen met je delen.

1.Train je ondernemerspoot

Vaak hebben we een enorm sterke ‘PASSIE-poot’; je hebt een passie, een missie of een middel wat iedereen moet weten! Dat is een zeker een belangrijk aspect want anders zul je snel stoppen bij tegenslag.

Maar dat is vaak NIET waar het mis gaat. Die poot is sterk genoeg

 

Want wil je een GOEDLOPEND bedrijf, dan zul je ook je ‘ONDERNEMERS-poot’ moeten trainen.

Want op 1 been kun je niet goed lopen, alleen hinkelen. Vandaar dat je dus zowel een passiepoot als die ondernemerspoot nodig hebt wil je een succesvol bedrijf.

Toen ik voor mijn zelf wilde gaan beginnen had ik geen idee hoe ik aan klanten moest komen. En ik was zeker géén ondernemer pur-sang.

Passie genoeg, maar mijn ondernemerspoot was een iel pootje waar ik niet goed op kon bouwen. Dus moest ik als een gek die poot gaan trainen zodat ik stabiel kon gaan lopen en vaart kon gaan maken.

En ik kan je vertellen; had ik geen coach in de arm genomen dan had ik nu niet deze lessen met je kunnen delen.

Had ik moeten stoppen met mijn bedrijf, was ik weer in loondienst moeten gaan (of half half blijven hinkelen qua werk en bedrijf).

Ieder zijn specialiteit; zet je ego op zij en zorg dat je aan de pak gaat en zo snel mogelijk die ondernemerspoot leert te trainen (strategie, welke middelen, doelgroepen, producten en diensten, voeren van verkoopgesprekken etc etc.).

2.Versla je belemmerende overtuigingen

Toen ik voor mijzelf begon had ik een paar belemmerende overtuigingen….

Nou ja een paar….

Ik had er 14…..

14 (!) Belemmerende overtuigingen waarom het mij niet zou lukken… Kansloze missie zou je denken 😉

Ik heb ze in het begin eens opgeschreven; al die belemmerende overtuigingen

  • Wie zit er nou op mij te wachten?
  • Anderen zijn veel beter
  • Straks val ik door de mand
  • Ik ben nog maar een starter
  • Verkopen zijn alleen maar gladde praatjes
  • etc.

Kortom, weet wat jou belemmert op het gebied van geld, marketing, verkoop, eigenwaarde etc etc.

En ik kan je vertellen; je bent zeker niet de enige….

Want ik kan klanten alle informatie geven, maar als er nog belemmerende overtuigingen zitten, dan gaat het er niet van komen. Vandaar dat ik bij klanten ook veel ruimte maak om naar belemmerende overtuigingen te kijken, naast de praktische marketinginformatie.

En ja, ook mijn belemmerende overtuigingen komen wel weer eens op mijn pad; every level has it own devil’ is wel wat er wordt gezegd. Iedere keer dat je naar een nieuw niveau gaat zul je belemmerende overtuigingen (opnieuw) tegenkomen.

Hoe beter jij weet wat jouw belemmerende overtuigingen of negatieven gedachtes zijn, hoe scherper jij hier op kunt reageren.

Dus maak eens een lijstje met jouw belemmerende gedachtes of overtuigingen; wat houdt jou tegen op het gebied van geld, marketing, verkoop, jezelf etc etc.

3.Zet kleine stappen

Vaak maken we de stappen veel te groot; moeten we een ‘salesfunnel’ hebben, een totaal plan met alles wat je gaat doen, ‘moet’ je gaan bloggen of vloggen, ‘moet’ je Facebook-advertenties hebben, ‘moet je…’ noem maar op.

Voor je het weet heb je een waslijst van zaken die nog moet leren of over na moet denken. Wordt het te groot voor; mis je het overzicht, of weet je niet waar je moet beginnen…

Mijn tip: begin gewoon ergens en zet vanuit daar iedere keer een kleine stap. Wie ken je NU al met wie je contact zou op kunnen nemen? Wat heb je al ‘op de plank liggen’ wat je zou kunnen weggeven?

En zo komt stap voor stap je salesfunnel wel af. Je hoeft dus niet te starten met een gratis weggever, begin eens contact op te nemen met mensen die je al WEL kent!

Na dat ene stapje wordt het pas tijd voor de volgende stap. En al die kleine stappen gaan jou helpen daar te komen waar je zo graag wilt zijn.

Hoe kun jij dit inzetten?

Als iets mij niet lukt kijk ik altijd even naar bovenstaande stappen en denk ik; wat mag ik toevoegen? Maak ik de stappen te groot, waardoor ik vastloopt en mag ik het concreter maken? Of zit een belemmerende overtuiging mij in de weg? Moet ik nog iets leren qua ondernemersvaardigheden, heb ik even een coach nodig? Of is het een combinatie?

Dus als jij bent vastgelopen; wat ontbreekt er nog? Ondernemersvaardigheden, mindset of maak je het te groot voor jezelf en moet je datgene wat je wilt opdelen in kleinere stappen?

 

Deel het hieronder!

 

PS. Als je hier mee aan de slag wilt, kom dan naar het 1-daagse event ‘De springplank naar succes’ op zaterdag 21 oktober. Naast diverse andere expert zal ik zelf ook een workshop van 2 ½ uur verzorgen waarbij je handvatten krijgt waardoor jij ook binnen 1 jaar een GOEDLOPEND bedrijf hebt.

De springplank naar Succes is een dag tjokvol met workshops van Top coaches gericht op directe implementatie en het verkrijgen van de juiste mindset. Je krijgt gratis advies van topcoaches en natuurlijk de mogelijkheid om je licht op te stek bij gelijkgestemde ondernemers.

Kortom, een dag boordevol activiteiten om jouw ondernemerskennis, inzichten en vaardigheden te vergroten.

En nog mooier…

HET IS GRATIS! Er wordt alleen een kleine vergoeding gevraagd voor de kosten van de locatie.

Als dat geen goed nieuws is…

Ik wil daar heel graag samen met jou (en een aantal andere top experts) VOL GAS gaan op ZATERDAG 21 OKTOBER.

Nu denk je direct: Waar kan ik mijn plekje claimen?

Goede vraag!

Dat kan HIER op onze vernieuwde website. Kijk HIER voor meer informatie over de coaches en het programma.

Samen gaan we ervoor zorgen dat jij met het maximale resultaat naar huis gaat!

Neem ook die duik van de springplank naar succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *