Belemmerende overtuigingen: Hoe je snel weer in jezelf gaat geloven

Jikkie Has Maak werk van je Merk belemmerende overtuigingen stoppen met jezelf vergelijken met anderen

Belemmerende overtuigingen, wie heeft ze niet? Toen ik net voor mezelf begon, heb ik eens al mijn belemmerende overtuigingen opgeschreven.

 

Ik had er namelijk wel een paar… Om eerlijk te zijn…. 14….  Ik had 14 (!) belemmerende overtuigingen waarom het mij niet zou lukken!

 

Overtuigingen als:

 • “Wie ben ik nou?”
 • “Wie zit er nou op mij te wachten” 
 • “Anderen zijn veel beter”
 • “Straks val ik door de mand”
 • “Straks vinden ze mij een geldwolf”

 

Noem maar op!

 

Ondanks deze 14 belemmerende overtuigingen, was ik binnen 1 jaar financieel zelfstandig en sindsdien groeiende.

 

Hoe heb ik dat gedaan? Ik zal je er iets meer over vertellen….

 

De meeste belemmerende overtuigingen gaan over

 1. Wat zullen anderen wel niet denken.
 2. Straks…

 

Laten we deze keer eens dieper induiken op het eerste fenomeen.

 

Wat zullen anderen wel niet denken…

 

En deze gedachte is eigenlijk erg logisch (maar in de huidige tijd niet altijd handig).

 

Want van nature vergelijken we onszelf al met anderen! Dat is een natuurlijk proces: we hebben allemaal de behoefte om ons te hechte en ergens bij te horen. En door jezelf te vergelijken, bepaal je jouw positie binnen de groep.

 

Met alle social media en vooral Facebook is de vergelijking met anderen tegenwoordig snel gemaakt! Hoe doet de ander het, zij zijn veel beter etc etc.

 

En is de conclusie dus ook al snel getrokken: ik kan dit niet, dit lukt mij nooit.. bla bla bla. Of voel je jaloers, omdat je datgene wat de ander heeft bereikt ook zo graag wilt.

 

Wat er op dat moment gebeurt is dat je energie van buiten naar binnen gaat. Je bent gefocust wat anderen doen (en vinden) en dat neem je vervolgens mee om conclusies te trekken over jezelf.

 

En ik kan je – uit persoonlijke ervaring- vertellen de bevestiging van de buitenwereld nooit genoeg voor je zal zijn.

 

Ik herhaal: de bevestiging van de buitenwereld zal NOOIT, maar dan ook NOOIT genoeg zijn.

 

Hoeveel complimenten of likes je op dat moment ook krijgt, of hoe vaak iemand zal zeggen dat je het wel kunt, op dat moment is het even heel fijn om die bevestiging te krijgen. Is het even een fijne ‘rush’ en bevestiging.

 

Maar zodra het tegenzit zul je gaan vastlopen. Het is alsof je tankt met de verkeerde brandstof; de motor loopt uiteindelijk in de soep en kom je tot stilstand.

 

Op het moment dat je niet de gewenste reacties krijgt, niet de gehoopte likes of het gewenste applaus, zul je al snel in elkaar gaan schrompelen; je motor zal vastlopen. Ga je (weer) twijfelen aan jezelf, aan je kunnen. En voel je je dus absoluut niet blij of gelukkig.

 

Hoe kom je hier uit?

 

Volg de omgekeerde weg! Ga van binnen naar buiten.

 

Wat bedoel ik hier mee?

 

Geef JEZELF de complimenten dat je het goed hebt gedaan, dat je goed genoeg bent,  en dat jij toegevoegde waarde hebt.

 

Want dat is de juiste brandstof die jou energie op zal gaan leveren. Alleen jijzelf kunt datgene geven wat je nodig hebt.

 

Kortom, heb sch*&t aan de rest, en doe je eigen ding.

 

En staar je niet blind op anderen. Zeker op Facebook, maar ook via nieuwsbrieven, zie je alleen maar alle mooie successen.

 

Ik kan je vertellen: ook zij hebben hun shit, hun twijfels, hun tegenslagen, noem maar op. Het feit dat jij dat niet ziet, wil niet zeggen dat het er niet is.

 

Klinkt mooi, dat energie van binnen naar buiten laten gaan, maar HOE doe je dat?

 

Ik zal je een praktische tip geven, waardoor jij snel de beweging van binnen naar buiten maakt.

 

Vergelijk jezelf niet langer met anderen, maar met JEZELF! Kijk eens naar waar je vorig jaar stond! Of waar je 5 jaar geleden stond! Kijk eens wat je allemaal al hebt bereikt!

 

Dit is pas een eerlijke vergelijking: vergelijk jezelf met jezelf in plaats van met anderen. Dan zul je zien dat je veel progressie hebt geboekt!(En kom je dan tot de conclusie dat je alleen maar achteruit bent gegaan: dan wordt het echt tijd om in ACTIE te komen, om hulp te zoeken bij datgene wat je zo graag wilt bereiken).

 

Toen ik net begon was ik ook enorm bezig met van buiten naar binnen, wat mij veel (mentale) energie kostte. En merkte ik dat van binnen naar buiten gaan mij juist energie en ideeën gaf!

 

En natuurlijk trap ik nog wel eens in die valkuil, zeker als ik moe ben (of in een bepaalde periode zit ;)), maar doordat ik dit weet, herken ik het veel sneller en stap ik er ook direct weer uit.

In welke mate ben jij bezig met van buiten naar binnen? In welke mate vergelijk jij jezelf (stiekem) met anderen? In welke mate wordt jouw succes bepaald door het succes van anderen?
Herken jij dit? Of sta jij vooral in je eigen kracht? Laat het mij hieronder weten!

PS. Wil jij aan de slag met jouw mindset om weer met DURF meer te gaan DOEN?! Wil jij je niet langer laten tegenhouden door belemmerende overtuigingen en wil jij groeien met jouw bedrijf? Kijk dan eens bij mij zeer gewaardeerde Marketing&Mindset-programma DOEN! 

2 Comments on “Belemmerende overtuigingen: Hoe je snel weer in jezelf gaat geloven”

 1. FB. Doet soms niet goed, in vergelijking met anderen.
  Maar wij weten….. de meeste mensen plaatsen ook alleen “de leuke” dingen en niet de minder leuke.
  Ik vind het wel eens lastig als ik zie hoeveel collega’s overal werk lijken te hebben en jezelf “struggled”om werk te hebben.
  Of dat er zoveel coaches op internet zitten die zeggen, hoe het wiel in elkaar steekt.
  Maar als je zelf aan de slag gaat met alle tips and trics…. lijkt het helemaal niet zo makkelijk als dat men zegt.
  (doelend op Facebook advertenties).
  Het heeft toch alles te maken denk ik , in welke branche je je zaken hebt.

  Groet en succes!

 2. Ha Jur,

  Ik snap het dat het frustreert dat anderen zoveel werk hebt als je zelf ‘struggled’. Het is dan belangrijk om te blijven te geloven in ‘jouw talenten’ en uit te zoeken wat wél werkt voor jou (hoe gaat het WEL lukken). En inderdaad; het ondernemerschap is zeker een puzzle; wat voor de één werkt hoeft niet voor de ander te werken. En dat is dus waar ik samen met mijn klanten naar kijk, zodat het wel gaat werken.

  Zet em op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *