Ga jij er écht voor?

if you want to be successfulVaak ben je voor jezelf begonnen omdat je dacht dat je het beter kon dan je baas, omdat je je passie beter in wilde zetten, omdat je graag impact wilt hebben of omdat je gewoon lekker je eigen tijd in wilt zetten.

Waar veel ondernemers tegen aanlopen is dat ze ineens ‘eigen baas’ zijn. Moet je ineens je eigen prioriteiten gaan stellen, je eigen koers gaan varen, en dat kan nog best moeilijk zijn… zo ook de situatie van Marijke, zij stelde mij de volgende vraag:

Beste Jikkie,  

Waar ik het meest mee worstel is dat ik met mezelf had afgesproken om naast mijn betaalde baan van 2 dagen in de week mijn eigen bedrijf te beginnen in het begeleiden van mensen door gerichte oefeningen in houding, ontspanning en bewustwording. En daarnaast werken met groepen op bepaalde thema’s. Ik kan er niet toe komen de echte keuze te maken, omdat ik bang ben het zekere los te laten, eindelijk eens te gaan experimenteren en er écht voor te gaan. Ik heb altijd wel een smoes of een reden waarom het nu even niet kan. Heb je tips?”  

Groet,  

 

Marijke

Je eigen baas zijn kan behoorlijk lastig zijn. Want had je eerst een baas die vertelde wat je moest doen of had je een baan waarbij het niet uitmaakte als je een dag wat minder actief was; dat viel toch niet op.

Maar nu is het ineens voor het ‘echie’ en kun je je niet meer verstoppen achter een baas of even wat minder doen: je resultaat is een direct gevolg van jouw handelen, en alleen dat van jou!

Hoe kom je dan tot actie?! Wat ik in jouw verhaal teruglees is dat je moeite hebt om échte keuzes te maken, bang om het zekere los te laten, bang voor het onzekere.

Tijd voor actie!

Als je zo door blijft gaan, zul je op je 85ste spijt hebben dat je toen niet door hebt gezet…en dat kan niet de bedoeling zijn (ik ga er vanuit dat je een goedlopend bedrijf wilt waarbij je in ieder geval financieel onafhankelijk bent). Tijd dus voor ‘massive’ actie!

Hier zijn 3 manieren die je kunnen helpen:

1. Heb een helder doel voor ogen. Bedenk eens waar je naar toe wilt met je bedrijf. Waarom is het een regelrechte ‘must’ voor jou om een eigen en goedlopend bedrijf te realiseren?

Is het de impact die je wilt hebben, hoe ziet die impact er uit? Waarom is het een ‘no go’ om te stoppen met je bedrijf? Voor mij is het bijvoorbeeld omdat ik wil dat er meer succesvolle vrouwelijke ondernemers bij komen. Dit is voor mij een ‘moeten’, voor mijn gevoel kan ik niet anders dan dit doen. Wat is het voor jou?

2.Laat beperkende gedachtes los. Wees verder eens bloed eerlijk naar jezelf. Als je al deze smoesjes en goede redens eens op zij zet, wat is het dan dat jou tegenhoudt om jouw doel te bereiken? Is het marketingkennis hoe je een bedrijf opzet of is het een bepaalde gedachte die je moet loslaten om eindelijk eens kleur te bekennen? De gedachte dat je nog niet goed genoeg bent, dat je nog niet genoeg weet, de gedachte dat…. Wat moet jij loslaten?

3. Wat heb jij nodig om bij je doel te komen? Is het een stukje begeleiding: weet je gewoon niet zo goed wat je moet doen, welke prioriteiten je stelt, hoe je je doelen opdeelt in kleine brokjes, waardoor je weet wat je moet doen op de dag dat je aan bedrijf werkt. Iemand die je even bij de les houdt op het moment dat je weer de neiging hebt om van je pad af te wijken? Een mindset die je ondersteunt i.p.v. onderuit haalt? Wat heb jíj nodig?

En tot slot: wat is het ergste wat je kan overkomen? Naar mijn mening is het allerergste is dat je niet uit je leven hebt gehaald wat er in zit.

Go girl, het is jouw tijd om zichtbaar te gaan worden!

Of zoals Paulo Coelho zegt: “if you want to be successful, you must respect one rule: never lie to yourself”.

 

Herkenbaar? Hoe ga jij in zo’n situatie om?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *