Starten als ondernemer en in 1 jaar zelfstandig

Starten als ondernemer; hoe doe je dat? “Hoe ben jij gestart als ondernemer Jikkie?” Het is een vraag die ik regelmatig krijg van startende ondernemers, of ondernemers die al langer bezig zijn en waarbij het nog niet lukt.

 

Hoe werd ik binnen 1 jaar financieel zelfstandig werd, ondanks 14 belemmerende overtuigingen?

 

Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe ik dat gedaan heb en weet je mijn 3 belangrijkste lessen uit mijn startfase.

 

“Ik weet nog niet genoeg…”

 

Toen ik nog in loondienst was wilde ik ooit wel eens een eigen bedrijf starten, maar voor mijn gevoel wist ik niet genoeg. Totdat ik wildvreemde in de trein tegenkwam die zei: “Dat gevoel zul je altijd houden”. Oké, helder!

 

Toen ik mij uiteindelijk inschreef bij de KvK was mijn missie ‘meer succesvolle ondernemers’. Maar hóe ik dat moest bereiken? Geen idee! Ik vond het ook enorm spannend er écht voor te gaan: wat als… het niet ging lukken, wat als ik door de mand zou vallen, wat als… (vul maar in ;))

 

“Ik wil wel, maar ik weet niet hoe…”

 

Ik had al wel vrij snel door dat ik niet alleen kon. Wat ik mistte waren marketing en ondernemersvaardigheden. De wil was er wel, maar ik had geen enkel idee hoe ik mijn droom kon gaan bereiken; ik was van nature helemaal geen ondernemer! Het zat ook niet in de familie; ik moest van 0 af beginnen als ondernemer zijnde.

 

Zelf proberen… of toch niet?

 

Gewoon zelf proberen dacht ik… Totdat iemand cynisch tegen mij zei: “ja, probeer jij het lekker even 2 jaar zelf…”

 

Het zette mij aan het denken: is mijn hoogste doel het wiel uitvinden? Of moest ik mijn ego aan de kant zetten en is mijn doel dat ik het wiel zo snel mogelijk in beweging ging krijgen als startende ondernemer?

 

Ik besloot voor het laatste te gaan (ik had namelijk een missie!) en letterlijk met tranen in mijn ogen heb ik mij ingeschreven voor een marketing en coachtraject: ik had het nodig én het voelde goed! Maar oooh, wat was het spannend, wat ging er nu allemaal gebeuren?!

 

Het was ook nog eens een enorme investering: iets van 8.000 of 9.000 euro! Een enorme investering inderdaad, maar wel eentje waarmee ik nu al ruim 200.000 euro mee heb verdient. Er zijn slechtere deals 😉

 

Dat is dus mijn eerste les voor jou. Als je geen geboren ondernemer bent, geen kennis hebt over hoe je jezelf en je diensten in de markt zet, hoe je verkoopgesprekken voert; investeer er in! Het zijn vaardigheden die prima te trainen zijn!

 

Als jij jezelf deze investering niet eens waard vindt, waarom een ander dan wel in jou investeren? Is jouw hoogste doel als ondernemer het wiel uitvinden, of ben je slim en wil je het wiel vooral in beweging krijgen?

 

“Het draait niet om informatie, ondernemer zijn draait om transformatie”

 

Mijn 2e les: ga niet alleen voor online of de goedkoopste. Zorg dat er in ieder geval 1-op-1 coaching bij zit. Een online cursus is erg flexibel (uitstellen, uitstellen, uitstellen…) en geeft geen antwoorden op jouw vragen. Want als je 1x per zoveel weken contact hebt, dan zet je toch net even dat ene stapje extra…. Waar of waar?

 

Hoe hard jij groeit is hoe hard jouw business groeit

 

Het feit dat ik om de zoveel weken live coaching kreeg, zorgde er voor dat ik zaken bespreekbaar werden (waaróm had ik iets niet gedaan, want hield mij tegen?). Daardoor werden diepliggende patronen óók zichtbaar.

 

“Ik geloof in je…”

 

Dat brengt mij bij ervaring #3. Het is zo enorm belangrijk dat je als ondernemer mensen om je heen hebt die in je geloven, ook al doe je dat zelf nog niet altijd. Zo was ik ‘kampioen belemmerend overtuigingen’; ik had er maar liefst 14 en toen ben ik gestopt met tellen… Eerlijk waar.

 

Gedachtes als: wie zit er nou op mij te wachten? Wat als het niet goed genoeg is? Wat als… Voor een buitenstaander misschien gek, maar voor mij volstrekt logisch ;).

 

Ik had van te voren niet gedacht dat ik dat zo enorm nodig zou hebben; ik was toch die meid die het wel even ging doen als ze iets echt wilde? Maar jee, wat waren die belemmerende overtuigingen hardnekkig (en op zijn tijd zeer subtiel).

 

Terwijl ik niet altijd in mijzelf geloofde, deed mijn coach dat wel…

 

Zo enorm fijn op de momenten dat je hard bezig bent, maar (voor je gevoel) nog niet het gewenste resultaat kunt zien, of even de bevestiging wil hebben dat je goed bezig bent.

 

En met resultaat! Want na 1 jaar heb ik mijn baan opgezegd! In de loop van dat jaar ben ik steeds minder gaan werken, totdat het punt daar was! Ik had mijzelf ook een doel gesteld: na 1 a 1 ½ jaar dan moest het ook echt klaar zijn; geen gouden kooi van een vast inkomen (en daardoor er niet volledig voor te gaan), maar ook geen onverantwoorde risico’s (in mijn ogen) (bonus les #4)!

 

Door deze combinatie van marketingkennis, gaan doen, belemmerende overtuigingen onder ogen zien: dit is echt mijn redding geweest. Dan zou ik deze blog niet hebben geschreven; dan zou ik weer in loondienst zijn geweest; mijn passie was groot genoeg, maar maar mijn ondernemersvaardigheden waren 0.

 

“Ondernemers worden niet alleen geboren, ze worden ook gemaakt!”

 

Het is echt te leren, als je weet wat je moet leren. Iemand die in jou gelooft, die je kennis aanreikt, met je mee denkt, je wijst op belemmerende overtuigingen, samen dat pad een stukje met jou bewandeld….

 

En mijn klanten behalen dezelfde resultaten: meer geloof in zichzelf als wel concrete kennis over hoe je aan klanten komt, hoe je verkoopgesprekken voert, welke producten en diensten klanten graag willen, noem maar op!

 

Waardoor zij ook met meer kennis, vaardigheden en geloof hun missie als ondernemer kunnen gaan uitdragen.

Dinsdag 3 juli start de 8e editie alweer van het 6 maandenprogramma DOEN; met resultaat naar een goedlopend bedrijf: er zijn nog maar 2 van de 4 plekken beschikbaar.

Je krijgt iedere maand 1 dag training, met daarnaast groeps- én 1-op-1 coaching. Voor meer informatie kijk op: www.maakwerkvanjemerk.nl/doen. Heb je interesse, maar twijfel je nog of dit programma geschikt voor je is? Klik dan even op reply, laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *