Hoe je dit jaar WEL je doelen gaat realiseren

Jikkie Has Maak werk van je Merk Zakelijk ZelfvertrouwenHoe staat het met je doelen voor dit jaar? Ben je al goed op weg? Of zit je nog in de droomfase ;)?

Hoe geef je je dromen en doelen concrete handen en voeten in de dagelijkse praktijk?

Want de praktijk is vaak een stuk weerbarstiger…

Voor je het weet belandt je weer in uitstelgedrag, ben je weer uren aan het scrollen in het blauwe monster, filmpjes kijken op Instagram, YouTube of Netflix, wasje draaien, overuren maken in loondienst, blijf je twijfelen over wat de beste keuze is…. Kortom, je wordt weer geleidt door je onzekerheid, twijfels, perfectionisme, noem maar op.

 

Hoe komt dat? Wat zorgt er waardoor jij doelen niet haalt? Hoe zorg je er voor dat je dit jaar weer niet dezelfde fouten maakt als vorig jaar? En vooral… Hoe kom je in concreet in actie?

Laten we eerst eens aan de oorzaak kijken waardoor er vaak wel groots wordt gedroomd of grootse doelen worden gesteld, maar niet groots wordt gehandeld.

Oorzaak

Vaak wordt gezegd dat je groot moet dromen, dat je kleine stappen moet zetten, dat je in jezelf moet geloven, dat je moet mediteren, dat je door moet zetten, vroeg op moet staan, noem maar op. Maar vaak zijn dit pleisters op de wonde, maar wordt de kern niet aangepakt.

Want als ik om mij heen en naar mijn klanten kijk is er namelijk veel vaker sprake van een gebrek aan Zakelijk Zelfvertrouwen. Waardoor ze óf nog niet durven of nog niet gaan DOEN.

Gedurende het traject zie je ze groeien als ondernemer, zie je hun zelfvertrouwen zichtbaar worden.

En dan gebeuren er ineens toffe dingen: worden ze zichtbaar, zeggen ze hun baan op, moeten ze ineens met een wachtlijst gaan werken, zie je ze ineens met plezier op een podium staan. En dat allemaal omdat ze gegroeid zijn in hun zelfvertrouwen als ondernemer.

Maar wat is zelfvertrouwen eigenlijk? Ik ga het in die mate helder voor je maken, dat jij ook precies weet wat je moet DOEN.

De 2 pijlers van Zelfvertrouwen

Laten we eens naar de definitie van zelfvertrouwen kijken. De meeste simpele definitie is: vertrouwen hebben in jezelf, in je eigen kunnen.

Duhh…

Gelukkig is er ook enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zelfvertrouwen. Zo is er door de wetenschap een heel praktische en werkbare definitie over zelfvertrouwen ontwikkeld, welke Robert Haringsma heel mooi heeft verwoordt naar het Nederlands.

In deze definitie bestaat zelfvertrouwen uit 2 pijlers.

De eerste pijler gaat over Waardigheid. Deze pijler gaat over hoe jij naar jezelf kijkt: ben jij het waard om succesvol te zijn, ben jij het waard om ondernemer te zijn, om zichtbaar te zijn, om te investeren in jezelf, om goede prijzen te vragen?

De tweede pijler is ‘Vaardigheid’. Deze pijler gaat over je ondernemersvaardigheden. Weet jij precies welke vragen jij moet stellen tijdens een acquisitiegesprek? Weet jij precies wie jouw doelgroep is waar je ook nog eens goed mee kunt verdienen? Weet jij wat jouw onderscheidt ten op zichte van alle anderen die hetzelfde doen?

Veel marketingprogramma’s richten zich vooral op het trainen van vaardigheden. Als je dit maar ‘na doet’, dan word je ook heel succesvol! Mijn mening en ervaring? Bullshit!

Want als jij al niet in jezelf gelooft, dan zul je echt niet zichtbaar worden of resultaten boeken.

In actie komen

Kijk eens naar datgene waar jij naar verlangt; je droom of je doel. Waar ontbreekt het nog aan om dit daadwerkelijk te realiseren?

Mag jij nog werken aan je waardigheid? Of mag jij vooral nog werken aan je vaardigheden? Mag jij leren hoe jij dit ondernemersvliegwiel in beweging gaat krijgen?

Of is het een combinatie?

Test

Wil je precies weten hoe het staat met jouw waardigheid en vaardigheid als ondernemer? Ik heb een test ontwikkelt waarmee jij precies kunt meten hoe het staat met jouw waardigheid en vaardigheid als ondernemer op dit moment. Dit is helemaal gratis, klik op deze link om je Zakelijk Zelfvertrouwen te testen.

Wil je dit jaar er echt voor gaan? Wil je nu echt eens doorpakken?

Vanaf dinsdag 29 januari start voor de 9e keer het 6 maandenprogramma DOEN: met resultaat naar een goedlopend bedrijf waarbij ik je coach en train op het gebied van waardigheid & vaardigheid middels DURF & DOEN. Klik hier voor meer informatie.

 

Ik wens je veel Zakelijk Zelfvertrouwen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *