Hoe je weer in de flow komt

Hoe je weer in de flow komtVaak worden we opgeslokt door allerlei zaken die ‘moeten’. Zowel privé kan het zijn dat je veel zaken ‘moet’.

 

Voor de kinderen zorgen, wassen, poetsen, schoon maken, afspreken met vrienden, sporten, gezond eten, noem maar op.

 

Ook zakelijk kan het zijn dat je veel ‘moet’. En vaak zijn het zaken waar je geen energie van krijgt. Administratie, e-mailen, nieuwsbrieven schrijven, netwerken, werken aan je website.

 

En zaken die voor ons gevoel moeten, kosten vaak (veel) energie. Je moet jezelf er toe ‘dwingen’ om het alsnog te doen.

 

Of schuif je een aantal zaken voor je uit, heb je last van uitstelgedrag. Ga je liever even iets ‘leuks’ doen. Maar in je achterhoofd blijft het zeuren dat je datgene nog moet doen.

 

Langzamerhand wordt je bedrijf steeds meer een sleur, voel je je passie niet meer. Blijft er iets knagen…

 

Maar je wilde toch een eigen bedrijf? Dan moet je ook niet zeuren, denk je wellicht. Horen een aantal zaken er gewoon bij.

 

Hoe zorg je er weer voor dat je in de flow komt of blijft?

 

Om weer in de flow te komen, is het belangrijk om te kijken waar je energie van krijgt. Wat is het wat je energie oplevert, en wat zijn de activiteiten die je energie kosten?

 

Maak eens een overzicht van waar je energie van krijgt en wat je energie kost.

 

Oefening 

Pak een vel papier en trek een lijn in het midden van boven naar beneden. Aan de linkerkant zet je: activiteiten waar ik energie van krijg. Aan de rechterkant zet je ‘activiteiten die mij energie kosten’.

 

Vul vervolgens beide kanten in. Dit kun je voor zowel privé als zakelijke bezigheden doen.

 

Als je deze lijst hebt gemaakt, kijk dan eens naar het totale plaatje. Ben je vooral bezig met activiteiten die je energie kosten of doe je vooral dingen die je energie opleveren?

 

Welke activiteiten zou je kunnen doen die je weer energie geven? Wat zou je dan meer mogen gaan doen? Ontspannen? Lezingen geven? Sparren met collega’s? Sporten? Kopje thee op de bank of in de tuin?

 

Wist je dat Richard Branson (van Virgin), iedere dag (meerdere keren) sport?! Dit omdat dit hem energie oplevert. En zo zijn business beter kan voeren.

 

Kijk eens naar je lijstje van zaken die je energie kosten. Zijn er zaken die je uit kunt besteden? Of kun je ze zo doen, dat het leuk gaat worden? Is de administratie een stuk leuker als je er chocola naast legt?

 

Kun je van een activiteit die energie kost en waarvan je het ‘moet’ zo maken dat het een ‘willen’ gaat worden in plaats van een moeten? Want moeten is een externe drijfveer, willen een interne drijfveer en die is uiteindelijk een stuk sterker.

 

Wat als niks moet, wat zou je dan willen? 

 

Vertel mij hier onder wat je meer gaat doen en wat je minder gaat doen. 

PS. Maak er gebruik van dit weekend 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *