Ik weet nog niet genoeg…

Zakelijk Zelfvertrouwen Jikkie Has Maak werk van je MerkHeb jij dat ook? Je wilt wel iets doen: eigen bedrijf beginnen, boek schrijven, spreker worden, naar buiten treden met dat jij een expert bent.

 

Maar voor je gevoel weet je nog niet genoeg, ben je er nog niet klaar voor. Moet je voor je gevoel eerst nog… (cursus doen, ervaring op doen, goede website hebben, vul maar in…). Kortom, je mist nog wat zelfvertrouwen om er echt voor te gaan!

 

Na het lezen van dit artikel, weet jij wat er écht aan de hand is, en vooral… wat je er aan kunt doen als jij hier ook last van hebt.

 

Want laat ik voorop stellen: je bent zeker niet de enige met deze gedachtes; ik heb ze ook gehad!

 

Laatst sprak ik een potentiële klant die al veel vakinhoudelijke opleidingen had gevolgd. Maar voor haar gevoel wist ze nog niet genoeg en was ze er op die manier nog niet helemaal klaar voor.

 

Ze hoopte dat door het volgen van nog meer vakinhoudelijke opleidingen, ze meer opdrachten zou krijgen en op die manier zou kunnen starten met haar bedrijf.

 

Wat er echt speelt

 

Wat er vaak écht speelt (en wat ook in haar geval speelde) is dat je vaak nog niet genoeg zelfvertrouwen hebt. Je voelt je nog onzeker.

 

En wat we dan vaak doen, is onze zekerheid zoeken in nog meer vakinhoudelijke opleidingen en cursussen.

 

Alleen zal dit nooit je gebrek aan zelfvertrouwen oplossen. Je eigenwaarde en je zelfvertrouwen worden echt niet groter door weer een vakinhoudelijke cursus te gaan volgen.

 

De oplossing

Hoe krijg je dan wel meer zelfvertrouwen? Hoe kom je over deze belemmerende overtuiging heen?

 

Maar waar het om draait is dat je het gaat DOEN! En DOEN draait om vaardigheden trainen. Ik zal je zo even uitleggen wáárom dit werkt, het is namelijk wetenschappelijk bewezen.

 

Laten we even een simpel voorbeeld nemen. Stel je wilt leren fietsen. Maar je voelt je nog niet zeker genoeg om ook daadwerkelijk te gaan fietsen. En ga je dus veel lezen en leren over fietsen. Je kijkt nog wat YouTube video’s over je moet fietsen en volg je ook nog een theoriecursus over hoe je moet fietsen.

 

En in een Facebook groep deel je je ervaringen met elkaar 😉 . Je snapt hem wel :).

 

Maar voor je gevoel ben je er nog steeds niet klaar voor, en weet je nog niet genoeg om met zelfvertrouwen die fiets op te stappen.

 

Vaak denken we dat we éérst meer zelfvertrouwen moeten hebben voor dat we iets spannends durven doen. Voel je je tot die tijd nog niet zeker genoeg.

 

Maar zelfvertrouwen en DOEN werkt alleen in de omgekeerde volgorde. De waarheid is dat je meer zelfvertrouwen krijgt op het moment dat je gaan DOEN!

 

Kortom, eerst DOEN, dan meer zelfvertrouwen. En dit is wetenschappelijk ook bewezen en wordt de ‘Confidence-Competence-loop’ genoemd.

 

Dit principe laat zien dat als je je vaardigheden vergroot (competence), daarmee ook je zelfvertrouwen (confidence) groeit, zie het figuur hier onder.

 

competenties zelfvertrouwen loop Zakelijk Zelfvertrouwen Jikkie Has

 

Laten we weer even terug gaan naar dat voorbeeld van het fietsen.

 

Herinner jij je nog dat je leerde fietsen? In het begin voelde je je enorm onzeker, maar toch ben je het gaan proberen als kind. Met zijwieltjes of met hulp van je ouders.

 

Ik ben als kind op mijn groene fietsje (ik weet het nog precies!) in het begin zoooo ontzettend vaak het prikkeldraad in gefietst (vertel ik je later nog wel een keer). En nu? Nu vind ik fietsen super gemakkelijk, vind ik mountainbiken heerlijk, vooral als het steil naar beneden gaat.

 

Kortom, door het trainen van je vaardigheden, gaat het steeds beter en zul je steeds meer zelfvertrouwen krijgen.

 

Ondernemers worden geboren… maar ze worden ook gemaakt!

 

Het is dus logisch dat je je onzeker voelt als je voor jezelf gaat beginnen, als je voor je expertstatus wilt gaan staan!

 

In plaats van eerst meer zelfvertrouwen te krijgen door nog meer te lezen en te zaken uit te denken, ga DOEN!

 

Train je ondernemersvaardigheden en op deze manier zul je meer Zakelijk Zelfvertrouwen krijgen, en daarmee wordt het ondernemerschap stap voor stap steeds gemakkelijker. Totdat het voor je gevoel normaal is om regelmatig live te gaan op Facebook Live!

 

En net als met fietsen; je hoeft het niet alleen te doen, zeker niet als je net begint of weinig van het ondernemerschap nog af weet.

 

Daarom heeft deze klant nu dan ook JA gezegd. Ze heeft niet nog meer vakinhoudelijke kennis nodig. Wat ze nodig heeft is dat ze haar ondernemersvaardigheden train, En daarmee zal haar Zakelijk Zelfvertrouwen groeien. En daarmee is ze er wél klaar voor en weet ze wel genoeg om een goedlopend bedrijf op te gaan bouwen.

 

En omdat zij JA heeft gezegd is er nog maar 1 plekje over voor het intensieve 6 maandenprogramma DURF&DOEN!

 

 

starten als ondernemer

 

Ben jij er voor je gevoel ook nog niet helemaal klaar voor, maar wil je wel ontzettend graag?

Klik dan hier om een gratis 1-op-1 gesprek met mij in te plannen (kijk even naar de beschikbare data, ik ben nog even op vakantie), het is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *