Starten als ondernemer: hoe houd je de schoorsteen rokend?

Starten ondernemer Maak werk van je Merk Jikkie HasLaatst kreeg ik de vraag: ik wil wel starten als ondernemer, maar hoe houd ik de schoorsteen rokende?

 

Goed starten als ondernemer

 

Een goede en belangrijke vraag voor heel veel startende ondernemers. Je wilt starten vanuit passie, maar hoe zorg je er voor dat ondertussen toch de schoorsteen blijft roken?

 

Een ander scenario zou kunnen zijn is dat je van expertise bent veranderd. Je hebt wel een doelgroep die jou al goed kent, maar met jouw nieuwe expertise moet je ook weer een nieuwe doelgroep en klanten zien te vinden.

 

En zeker als je je bedrijfsplannen serieus neemt, is het belangrijk dat je een heldere strategie hebt. Hoe pak je dit aan als (opnieuw) startende ondernemer? Hoe houd je de schoorsteen rokende?

 

In onderstaande video geef ik antwoord op deze vraag:

 

[video_player type=”youtube” width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″]aHR0cHM6Ly95b3V0dS5iZS9EX19CODM4SlZGMA==[/video_player]

 

3 strategieën

Strategie #1: heb een vette spaarrekening.

Spaar zodat je 1 tot 2 jaar vooruit kunt. Zodat je gedurende dat eerste of 2e jaar alle rekeningen kunt blijven betalen. Het geeft even een fijne buffer om goed te starten. Om een netwerk op te bouwen, om je dienst of product te ontwikkelen en in de markt te zetten.

 

Strategie #2: de én- én-strategie

Deze en-en strategie houdt in dat je nog wel een jaar in loondienst blijft én dat je ondertussen bouwen aan je bedrijf. Je spreek met jezelf een bepaalde periode waarin je beide gaat doen, en waarbij je ook meeneemt dat je steeds minder uren gaat werken in loondienst en steeds meer uren in je bedrijf gaat steken.

 

Het risico wat je hierbij loopt is dat je loondienst een gouden kooi gaat worden. Doordat je een inkomen hebt, voel je misschien de noodzaak en druk niet zo om jezelf of je diensten en producten te gaan verkopen.

 

Je loopt dus het risico om in je comfortzone te blijven. Waarbij comfort in dit geval dus een groot risico is ;). Voor je het weet is het jaar voorbij. En ben je nog steeds niet financieel onafhankelijk.

 

Het is daarnaast ook flink aanpoten in deze strategie; je zult in je vrije tijd de nodige tijd en energie in je zaak moeten gaan steken.

 

Het is zeker een goede en kansrijke strategie. Zolang je die deadline maar voor jezelf stelt.

 

Strategie #3: zorg dat je als de wiedeweerga je ondernemersvaardigheden traint.

Ik zeg altijd: je hebt 2 benen nodig om te kunnen lopen, om goed in beweging te kunnen komen. Een been is je passie-been: datgene waarmee jij jouw goedlopende bedrijf op wil starten.

 

Been #2 is je ondernemersbeen. Weten hoe je aan klanten gaat komen, weten hoe je een verkoopgesprek moet voeren, hoe je om moet gaan met bezwaren. Naar buiten treden, zichtbaar worden, werken aan je belemmerende overtuigingen met betrekking tot geld, verkopen en marketing.

 

Vaak is die passiepoot goed genoeg getraind, heb je daar de nodige opleidingen voor gevolgd. En/of ervaring in op gedaan.

 

Maar vaak is die ondernemerspoot nog een klein zielig pootje. Waar je nog niet volledig op kunt leunen. Zorg dus dat deze poot net zo sterk is als je passie-poot!

 

Hoe ik het heb gedaan? Dat zal ik je vertellen. Ik heb namelijk alle 3 bovengenoemde strategieën toegepast.

 

Ik had een redelijk goede spaarrekening toen ik nog in loondienst was (strategie #1). Dit geld heb ik voornamelijk gebruikt om flink in mijzelf te investeren. Want als ik mijzelf al niet serieus nam en in mijzelf ging investeren, waarom zouden klanten dat dan wel doen?

 

Verder ben ik van nature geen ras-ondernemer. Dat moest ik nog leren dus. Ik heb toen dus niet geïnvesteerd in een inhoudelijke opleiding (valkuil!), maar heb ik geleerd hoe ik mijzelf in de markt moest zetten, hoe ik aan klanten kon komen, hoe ik verkoopgesprekken moest voeren (het is allemaal te leren!).

 

In tussentijd ben ik wel in loondienst gebleven, ik werkte in die tijd nog 32 uur. Ik had mijzelf één jaar gegeven, dan moest ik financieel zelfstandig zijn. Klaar.

 

Dit betekende dat bijna al mijn vrije tijd op ging aan het ontwikkelen en vermarkten van mijn eigen bedrijf.

 

Gelukkig werkte ik ver weg, zodat ik mijn reistijd ook in kon zetten voor mijn eigen bedrijf ;).

 

In de loop van dat jaar ben ik steeds minder gaan werken (uiteindelijk 8 tot 16 uur), terwijl mijn inkomen vanuit ondernemerschap steeg.

 

Met als resultaat: na een jaar was ik financieel zelfstandig en kon ik op eigen benen staan! Hatsikidee! En sindsdien ben ik alleen maar blijven groeien!

 

Kortom, zorg dat je schoorsteen even blijft roken, investeer in jezelf, stel jezelf een deadline en gá er voor!

 

Ook voor jou is dit mogelijk. En zoals ik je heb laten zien, je hoeft het niet alleen te doen….

 

Heb je hulp nodig; kijk eens bij DOEN: met resultaat naar een goedlopend bedrijf.

 

Hoe ben jij voor jezelf begonnen? Deel het hieronder!

1 Comments on “Starten als ondernemer: hoe houd je de schoorsteen rokend?”

  1. Sinds juni 2016 heb ik mijn vaste contract bij Postnl aan de wilgen gehangen. Ik had al een kleine massage praktijk aan huis. Dat was en is niet genoeg om van rond te komen. Sinds september 2016 werk ik free lance in een massages studio. Dit geeft te weinig voldoening. Dus nu sta ik voor een nieuwe keuze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *