Waarom je zakelijk niet altijd zelfvertrouwen voelt (+1 tip hoe je dit oplost)

Merk jij ook een verschil tussen hoeveel zelfvertrouwen jij privé hebt en hoeveel zelfvertrouwen je hebt als ondernemer?

 

Vaak voelen we privé genoeg zelfvertrouwen, zit je lekker in je vel. Maar gaat het ineens over je bedrijf dan mis jij voor je gevoel zelfvertrouwen; zelfvertrouwen om je zelf te laten zien, om te netwerken, om op anderen af te stappen, noem maar op!

 

Met als gevolg dat jij jezelf laat tegenhouden, je durft er niet vol voor te gaan, je bent vooral bezig met wat anderen denken, zou je eigenlijk meer jezelf moeten laten zien, maar doe je dat te weinig, kijk je vaker naar wat verkeerd gaat in plaats van wat er goed gaat.

 

Want op het moment dat je zakelijk net zoveel zelfvertrouwen (of zelfs nog meer) voelt als privé, wordt het veel gemakkelijker om voor je bedrijf te gaan staan, om jezelf op het podium te zetten, om goede prijzen te vragen. Dit is wat ik ‘Zakelijk Zelfvertrouwen’ noem.

 

Waarom voelen we privé wel genoeg zelfvertrouwen, maar in je eigen bedrijf vaak niet?

 

En vooral; wat kun je er aan doen?!

 

Ik ga je helpen. Laten we beginnen bij het begin: waarom voelen we een verschil in zelfvertrouwen privé en zakelijk?

 

Het grote verschil tussen zelfvertrouwen en zakelijk zelfvertrouwen is omdat je in je privésituatie vaak in je comfortzone bevindt: je hebt genoeg vrienden of leuke contacten om je heen, je hebt veel ervaring met situaties die je vaker mee maakt (bijvoorbeeld een opmerking van je kind, partner, familie) en je weet hoe je hier mee om moet gaan.

 

Kortom, je leven kabbelt lekker voort. Waar trouwens niets mis mee is! Het is bekend terrein voor je en dat is waarom je niet zo vaak aan je zelf twijfelt; het is je comfortzone.

 

En daarmee wordt ook direct duidelijk waarom je dat zakelijk niet altijd voelt! Het hebben van een eigen bedrijf zorgt er voor dat je vaak in nieuwe en onbekende situaties terecht komt. Je wordt vaker getriggerd om buiten je comfortzone te treden; netwerken, acquisitie, jezelf presenteren, noem maar op!

 

Het is dus normáál dat je het spannend vindt om jezelf en je bedrijf te laten zien! Ineens moet je voor iets gaan staan wat enorm belangrijk voor jou is, en waar je voor wilt gaan!

 

Als jij met je bedrijf in je comfortzone zit; dan heb je of écht enorm veel zelfvertrouwen (maar waarom lees jij deze blog dan ;)) óf dit is een teken dat je niet aan het groeien bent met je bedrijf; dat jij jezelf aan het klein houden bent…

 

En zeker bij jezelf laten zien en zichtbaar worden, zoals het voeren van verkoopgesprekken of het spreken op podia (of netwerken), dan komen ook ineens al je belemmerende overtuigingen als een duveltje uit het doosje te voorschijn.

 

Zo had ik ‘ineens’ 14 belemmerende overtuigingen toen ik voor mijzelf begon; ineens stond ik buiten mijn comfortzone; ineens werd het spannend!

 

Gedachtes als: wie ben ik nou, wie zit er nou op mij te wachten, noem maar op.

 

Waar was mijn zelf vertrouwen gebleven?! En toch… Toch ben ik het gaan doen! En binnen 1 jaar was ik financieel zelfstandig!

 

Hoe zorg je er nou voor dat je meer zakelijk zelfvertrouwen krijgt?

 

Ik zal je een praktische tip geven.

 

Hier komt ie…

 

Houd je focus op jouw missie in plaats van je alle negatieve gedachtes.

 

Want naast dat ik 14 belemmerende overtuigingen had, had ik OOK één 1 missie; dat er meer succesvolle ondernemers bij komen!

 

Door mij te richten op mijn toegevoegde waarde in plaats van mijn ego, kon ik mij richten op de ander.

 

Daarmee kon ik boven mijzelf uit stijgen. Natuurlijk kwamen die overtuigingen nog wel eens langs, maar door mij te focussen op mijn meerwaarde en mijn toegevoegde waarde, liet ik mij niet langer lijden door angst. En kon ik ervaren dat het eigenlijk gewoon heel leuk is om mijzelf te laten zien, en vind ik het juist heerlijk om op podia’s te staan!

 

Kijk dus naar jouw missie, luister daar naar in plaats van wat er allemaal kan gebeuren…

 

Wat is jouw missie in deze wereld? Waarom kun jij niet anders dan als een superheld al jouw angsten te overwinnen, omdat je voor je gevoel niet anders kunt?! Voel jouw missie weer en deel hem/haar (genderneutraal tegenwoordig;)) hier! Want ook jij hebt een missie in je leven!

 

Ik geloof in je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *