Wat je nog niet wist over rolmodellen

pippi_langkousVeel vrouwen die een eigen bedrijf hebben doen dat omdat ze passie hebben voor datgene wat ze doen.

 

Of omdat ze het beter denken te weten dan hun baas.

 

Of kies je voor vrijheid, dingen doen op hun eigen manier, je eigen tijd indelen, je eigen geld verdienen!

 

Maar het kan ook een eenzame bedoening worden. Je moet alles zelf bepalen, welke koers ga je varen, hoe kom je aan klanten?

 

Tegenslag, het even niet weten, een gebrek aan inspiratie.

 

Hoe zorg je dat je gemotiveerd blijft en naar buiten blijft treden met je diensten?

 

Het kan heel gemakkelijk, je hoeft hier geen urenlange mantra’s voor op te zeggen, hopende dat alles verandert.  

 

Ik heb het dan over rolmodellen.

 

Als kind leerde je het namelijk van mensen om je heen. Dit is een natuurlijke manier van leren. Je ziet iemand iets doen, en vervolgens probeer je het zelf.

 

Dit kopieer-gedrag is niets nieuws en is van alle leeftijden. Mensen kijken graag hoe anderen het doen. En als je ziet dat de ander het ook kan, denk je dan dat jij het ook kunt.

 

Als ondernemer kun je dit principe ook heel handig inzetten.

 

Kun je kijken hoe anderen het doen.

header event dec 2014 (2014_09_29 12_42_48 UTC)

 

Want een rolmodel is een bron van inspiratie over wat er ook voor jou mogelijk en haalbaar is. Zij is al daar waar jij wilt zijn.

 

En als je echt slim bent, dan kies je bewust iemand uit. Iemand die al daar is waar jij graag wilt zijn. Iemand van wie je datgene kunt leren wat je zo graag wilt leren.

 

Rolmodellen kunnen heel dicht bij je staan (je moeder, of je oma), maar kunnen ook wereldberoemd zijn (zoals Oprah) of striphelden zijn (superwoman).

 

Ik noem hier bewust alleen vrouwelijke rolmodellen. Want uit onderzoek blijkt dat als een vrouw een vrouwelijk rolmodel kiest dit nog sterker werkt dan als ze een mannelijk rolmodel. Dit omdat vrouwen zich herkennen in de andere vrouw.

 

Het blijkt zelfs dat vrouwen die een rolmodel hebben, ook ambitieuzere doelen hebben dan vrouwen die geen rolmodel kennen.

 

En niet alleen in ambitie onderscheiden deze vrouwen die een rolmodel hebben zich…

 

Ook in de uitvoering blijken vrouwen het dan beter doen. Studenten die een betoog moesten houden, en die een poster met Hillary Clinton of Angela Merkel achter zich hadden, werden serieuzer genomen door de observatoren (de observatoren konden de poster niet zien) dan vrouwen die geen poster achter zich hadden hangen.

 

De observatoren vond het betoog interessanter om naar te luisteren en ook spraken deze vrouwelijke studenten langer.

 

Er is nog een 3e voordeel naast ambitieuzere doelen als wel betere resultaten in de uitvoering. Een rolmodel bezit namelijk een kwaliteit die jou ook kan helpen daar te komen waar je zo graag wilt zijn.

 

Heeft zij een kwaliteit zoals doorzettingsvermogen, in actie komen ook al is het doodeng, zijn ze goed in focussen, hebben ze een helder doel voor ogen, noem maar op.

 

Kortom, het hebben van een (vrouwelijk) rolmodel is super waardevol.

 

Mijn rolmodel komt uit een serie: Pippi Langkous. Waarom: zij is nieuwsgierig, is onafhankelijk, heeft lef, kiest haar eigen pad (doet haar eigen zin), heeft plezier, is eerlijk (zegt waar het op staat), blijft vragen stellen en de wereld ontdekken.

Oké, als ik één kwaliteit moet kiezen, ga ik voor lef. Blijven doen, ook al is het spannend.

 

En ook Annemarie van Gaal is een rolmodel voor mij. Zij laat mij zien wat er allemaal mogelijk is als je maar ambitieus bent en doorzet…  

 

Wie is jouw rolmodel en waarom? Vertel het mij hier onder!

 

Wil jij zelf uiteindelijk een rolmodel worden? Doe mee aan het 2-daagse event ‘Met Pit & Passie naar je ideale bedrijf’ op 11 & 12 december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *