7 Ondernemerslessen van de Olympische Spelen

Jikkie Has - Maak werk van je Merk Lessen Olympische spelen ondernemersWelke lessen kun je meenemen uit de Olympische Spelen? Ik probeer deze weken zoveel mogelijk van de Olympische Spelen mee te krijgen. Ik was zelf bij de Olympische Spelen in Londen; en wat een sfeer hing daar!

Ik vind het heerlijk om naar de diverse sporten te kijken hoe de topsporters tot het uiterste gaan.

De drive, de spanning, de overwinning, de teleurstelling; vol passie wordt er naar het hoogste doel gestreden!

Echt zo ontzettend gááf!

Want als ondernemer kun je hier ook nog enorm van leren! Na een tijdje diverse topsporters te bestudeerd te hebben, kom ik tot 7 lessen die van essentieel belang zijn tussen het wel of niet succesvol zijn en die ook van essentieel belang zijn om succesvol te kunnen ondernemen.

Wat is het dat ze zo succesvol zijn? Het zijn de volgende 7 lessen die je als ondernemer kunt leren van de Olympische Spelen: 

 

1.Allereerst moet je passie hebben voor je vak, welke goed aansluit bij je kwaliteiten. Een kogelstoter met veel kracht zul je niet snel vinden op een racefiets bijvoorbeeld, waarbij duurvermogen van essentieel belang is. Zonder passie houd je het niet vol, om je zoveel jaar volledig te geven.

2. Daarnaast is het van essentieel belang dat je de mindset hebt van een topsporter. Je wilt de leider zijn in jouw branche of niche, je hebt het lef en zelfvertrouwen om jezelf te onderscheiden. Ondanks alle angsten ga je door! Je gelooft in jezelf, en je laat je hoofd niet hangen op het moment dat het even tegen zit.

3. Het derde geheim om een van een ondernemer in de marge een topondernemer te worden is focus. Als je een topper wilt worden, is het van essentieel belang dat je weet waar je voor gaat in de komende jaren. Topsporters en –ondernemers hebben een helder doel voor ogen, ze weten waar ze voor willen strijden en wat ze willen bereiken.

4. Denk GROOTS! Naast focus, is het ook van essentieel belang dat je groots gaat denken; dat je jezelf op het bovenste podium ziet staan! Topsport gaat niet over ‘mee doen is belangrijker dan winnen’. Als je zo als ondernemer bent, ben je tevreden zodra je je ingeschreven hebt bij de KvK; zo, ik ben ondernemer. Nee! Zie jezelf als een financieel onafhankelijk persoon, zie jezelf  met een team om je heen, stel jezelf voor dat je miljoenen verdient. Wat het voor jou ook is: denk GROOTS!

5. Naast focus en groot denken, is een helder schema en structuur noodzakelijk over HOE je dit vervolgens wilt gaan bereiken. Een heldere opbouw, waarbij een juiste balans is tussen inspanning en ontspanning. Een topsporter doet niet zo maar wat; hij weet exact wat en wanneer hij moet trainen en welke wedstrijden passen in de opbouw naar de top. Maar ook neemt hij op tijd ontspanning, en staat ie open om te blijven leren.

6. Trek je niets aan van de rest. Ook nu zie je het gebeuren; er zijn bepaalde verwachtingen, en als die een keer niet uitkomen, krijg je ineens kritische en suggestieve vragen gesteld. En als je niet oppast laat je je leiden door mening van anderen. Ga je ineens luisteren naar de twijfels, dat je niet goed genoeg bent en voor je het weet komt je droom tot stilstand.

Het ziet er allemaal fantastisch uit en dat is het vaak ook, maar het is niet altijd even gemakkelijk. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden, of een mindset die maar niet mee wil werken… Hoe ga je daar mee om?

7. Besef dat de topsporters het ook niet allemaal alléén doen. Ze moeten het uiteindelijk allemaal zelf DOEN, maar achter iedere topsporter staat een goede coach en een team die de topsporter ondersteunt en scherpt houdt. Dus besef dat je het niet alleen hoeft te doen, zorg dat je ook een coach hebt die je ondersteunt, waarmee je kunt sparren, die je er doorheen trekt op het moment dat je het even niet ziet zitten.

 

Kortom, voor presteren op topniveau zijn diverse aspecten van essentieel belang, maar besef dat je het niet alléén hoeft te doen!

 

Welk van deze bovenstaande 7 aspecten zou jij nog méér mogen gaan doen? Werken aan je mindset, structuur, je eigen pad volgen, je passie volgen? Vertel het mij hieronder! 

 

Wil jij óók die topsporter zijn? Meld je dan aan voor een DURF&DOEN-sessie waarbij we samen gaan kijken wat jij nog nodig hebt om die top te halen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *