Hoe je in jezelf investeert, ook als je geen geld hebt

AngstLaatst sprak ik een vrouwelijk ondernemer, ze was nu zo’n 2 jaar bezig. Ik vroeg aan haar hoe het ging. Privé goed, maar zakelijk was toch wel lastig, zeker nu in de vakantieperiode.

 

Op één of andere manier was ze nog niet zo ver als ze wilde zijn.

 

Ze twijfelde of ze de juiste keuzes maakte. Ook waren haar doelgroep en marketingboodschap waren nog niet helder. Ze worstelde behoorlijk.

 

Op de vraag hoe ik haar zou kunnen helpen antwoordde ze: “Ik moet het eerst zelf proberen”. Daarnaast had ze ook geen geld om te investeren.

 

Dit is een valkuil die voor veel vrouwelijk ondernemers geldt. Zelf doen!

 

Vaak omdat ze zichzelf willen bewijzen dat ze het kunnen of denken ze dat ze het niet kunnen als ze om hulp vragen, bang om zichtbaar en succesvol te worden, bang om te weinig tijd over te houden, bang om failliet te gaan, denken dat ze geen geld hebben, kortom de radartjes draaien op volle toeren.  

 

Vaak valt dit gedrag terug te brengen naar één vraag;

 

Ben ik het waard om in te investeren?

 

Vaak ontbreekt vertrouwen in je eigen kunnen, maar praten we goed door gedachtes als;

  • Het is nu niet de juiste tijd (ik moet eerst nog…),
  • Ik heb geen geld
  • Ik moet het eerst zelf proberen
  • etcetera

 

Maar hierdoor haal je jezelf naar beneden en houd je jezelf onnodig klein. 

 

En zolang jij het niet waard vindt om in te investeren, zullen klanten ook niet in jou investeren. 

 

En het gaat ongemerkt nog veel dieper…

 

Je blijft op hetzelfde niveau hangen en je ervaart voortdurend stress en frustratie.

 

Zelf proberen kost veel tijd en daarnaast óók heel veel geld. Je kunt minder klanten helpen en je hebt veel minder impact.

 

Zoals Henry Ford ooit zei “niet investeren in een machine kost mij ook $10.000,- (in de tijd best veel geld), doordat ik minder productie kan draaien en meer mensen in dienst moet hebben”.

 

Als je niet investeert in het oplossen van je probleem, verandert er ook weinig, maar loop je wel veel geld mis.

 

Ondertussen blijft het diep van binnen knagen. Want het liefst wil je klanten helpen, impact hebben, goed verdienen, op je kwaliteiten beoordeeld worden.

 

Financieel kunnen doen en laten wat we willen zonder ons zorgen te maken, werken hoeveel we willen, wanneer we willen en waar we willen, geld verdienen met je passie!

 

Ik ken geen succesvolle ondernemers die NIET in zichzelf hebben geïnvesteerd en hulptroepen hebben geregeld, ik ken des te meer niet succesvolle ondernemers die het zelf willen blijven proberen.

 

De sleutel om uit deze donkere kamer te komen is de vaardigheid om goed te kunnen verkopen.

 

En daar is kennis en een juiste mindset voor nodig. Kennis over welke doelgroep je precies bedient, kennis over hoe je een scherpe marketingboodschap formuleert, hoe je aantrekkelijke (online-) producten ontwikkeld, hoe je marketing toepast, en hoe je met je kop boven het maaiveld (durft) te komen en hoe je op authentieke manier een verkoopgesprek voert.

 

Daarnaast heb je dus ook een mindset nodig. Eentje waarbij jij er van overtuigd bent dat je een goed product te bieden hebt en wat je zonder schroom aan durft te bieden aan klanten.

 

En ja, dit soort vaardigheden zijn te leren. Want hoe heb jij ooit leren rekenen? Iemand heeft je geleerd hoe dit werkt. Iemand die al wel wist hoe het werkte.

 

Waarom zou jij zelf het wiel willen uitvinden als het veel sneller, simpeler en gemakkelijker kan?

 

Hoe kom je dan van deze gedachte af die je onder uit haalt?

 

Wat hiervoor nodig is zijn de volgende 5 stappen:

 

1. Wees goudeerlijk naar je zelf. Vind je het jezelf waard om in te investeren? Denk hier over na en zeg niet te snel ja. Diep van binnen, vind jij het jezelf dan waard om in te investeren? Hoeveel vind jij jezelf waard? Welke gedachte komt er als je hier aan denkt?

 

2. Is je belemmerende gedachte waar? Komt er ooit een perfect moment om een stap te zetten of zal er altijd wel iets zijn? Kun je het echt niet betalen, heb je overzicht niet over je financiële situatie of vind je gewoon niet belangrijk genoeg en wil je blijven hobbyen?

 

3. Waar wil je écht voor gaan? Welke vaardigheden heb je nodig om hier te komen?

 

4. Kies DAT je er voor gaat ook al weet je nog niet HOE. De hoe-vraag is een vraag die ons vaak klein houdt. Als je echt wil, vind je altijd wel een oplossing of creëer je die.

 

5. Maak een plan hoe je je doel gaat bereiken of dat bedrag bij elkaar krijgt. Zoek sponsors, bekijk eens goed je rekeningen, zit er ergens nog geld in de pijplijn?

 

Kortom, laat je niet klein houden door je angsten en ga er voor! Uiteindelijk heb we spijt van de dingen die we NIET hebben gedaan, dan door de dingen die je wel hebt gedaan…

 

Hoe zou het voelen om het samen te doen? iemand die met je mee kijkt, met je mee denkt, je ideeën aanscherpt, je vaardigheden aanleert? Je bent van harte welkom om mee te doen aan één van mijn programma’s

Want ik geloof dat jij het zeker waard bent! Ook jij bent een rolmodel voor jouw omgeving en het meer dan waard om in te investeren! Geloof jij het ook?

 

Welke belemmerende gedachte houdt jou tegen? Vertel het mij hieronder. 

 

2 Comments on “Hoe je in jezelf investeert, ook als je geen geld hebt”

  1. Ik zit in financiele schulden. Ik heb geen investeringsgeld.
    Mijn doel is fruit neerzetten in kunstwerk. Fruit vorm geven en ook op te eten.

    1. Ha Rosita,

      Wat je zou kunnen helpen is werken aan je mindset, aan gedachtes die je helpen, ook als je in een mindere situatie zit. Zorg daarnaast dat je toegevoegde waarde hebt voor de klant; iets wat hem of haar enorm gaat helpen bij zijn of haar probleem. Zet em op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *