Versla je uitstelgedrag met deze oefening

Heb jij ook regelmatig last van uitstelgedrag?

Je wilt het wel, maar op een of andere manier komt het er niet van. Blijf je maar uitstellen.

Uitstelgedrag

Je wilt wel iemand op gaan bellen, maar ja, nu is het einde dag, nu is het niet moment en morgen is ook weer een lastige dag.

Je wilt wel op Facebook live om video’s te laten zien. Maar het is wel heel erg spannend en doe je het uiteindelijk niet.

En zo zijn er talloze voorbeelden dat je het dolgraag wilt en je weet dat het nodig is, maar aan de andere kant doe je het niet.

Enorm frustrerend dat uitstelgedrag.

Heb je last van perfectionisme, of ga je enthousiast van start, maar maak je het vervolgens niet af: mis je antwoorden, weet je niet welke keuze je moet maken,

Zo zijn er talloze redenen en manieren om uit te stellen en om je zelf te saboteren.

En dat kan je enorm frustreren.

Veroordeel jij jezelf. Vind je jezelf een nietsnut, vind je jezelf een oen, een sufferd, een slome; heb je de gedachte dat het je nooit gaat lukken. Kortom, het snoeiharde oordeel heb je al lang weer geveld.

En blijf je in je oude gedrag hangen. Nog veel frustrerender 😉

Als je in loondienst zou zijn geweest, zou je ‘duikgedrag’ kunnen gaan vertonen. Alleen heeft dat niet direct gevolgen: je salaris komt toch wel aan het einde van de maand.

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen acties en daarmee ook voor je eigen resultaten.

Ben je misschien wel heel erg druk, maar doe je niet dingen waardoor je bedrijf het snelst gaat groeien.

Hoe je zorg er voor dat je van dit vervelende uitstelgedrag af komt?

Want als je geen last meer hebt van uitstelgedrag ga je sneller keuzes maken, heb je meer focus, meer last van je de meningen van je omgeving en ga je sneller resultaat behalen.

Hoe stop je met uitstellen? Je kunt allerlei ‘harde’ manieren proberen, zoals je zelf een schop onder je kont geven, een timer te zetten, noem maar op.

Maar vaak helpt dat maar tijdelijk.

Want er is namelijk iets anders aan de hand, waardoor je blijft uitstellen…

En misschien vind je het niet leuk als ik dit zeg, maar jouw uitstelgedrag levert je blijkbaar iets op.

Wellicht denk je nu: ja Jikkie, dit levert mij helemaal niets op dit gedrag. Ik heb er vooral last van.

Jouw gedrag levert jou wat op. Klaar. Want anders zou je dit gedrag niet laten zien. Het levert ook nog eens in die mate wat op dat je dit gedrag in stand houdt.

Au…

Het is blijkbaar voor jou beter om dit soort dingen uit te stellen dan wel in actie komen. Om wel op Facebook Live te gaan bijvoorbeeld.

Hoe kom je hier achter wat jou dit oplevert? Wellicht weet je op dit moment nog niet wat dit gedrag jou dit oplevert.

Ik zal je hierbij helpen.

In onderstaande video vind je een oefening hoe je hier achter komt.

 

Want zodra je weet wat jouw huidige gedrag jou oplevert, kun je ook andere keuzes maken. En heb je geen harde methodes meer nodig om in actie te komen.

Pak dus eens pen en papier en schrijf eens op: op welke manieren saboteer jij jezelf? Bijvoorbeeld: je vergelijkt jezelf met anderen die veel verder zijn, je bent uren aan het surfen op internet of YouTube, ben je op zoek naar nog veel meer informatie, of moet het wel perfect zijn voordat jij iets laat zien.

Als je hier een overzicht over hebt gemaakt, dan is het tijd voor de 2e vraag. Wat levert dit gedrag je op? Wat levert het je op om uren te surfen, om niet te hoeven bellen..?

Waar veel mensen bijvoorbeeld bang voor zijn is de angst om afgewezen te worden. Loop je niet het risico om afgewezen te worden op het moment dat je niet belt.

Wat uitstelgedrag je ook op kan leveren is dat je even geen keuzes hoeft te maken. Ben je bang om de verkeerde keuzes te maken.

Of is je uitstelgedrag voor een manier om veilig te zijn: hoef je nog niet de verantwoordelijkheid te nemen als ondernemer, vind je dat nog enorm spannend om jezelf (volledig) te laten zien.

Dit kunnen allemaal redenen zijn waardoor je ‘werk-ontwijkend-gedrag’ laat zien. Het dient je dus. Het houdt je in comfort-zone. Het is gewoon je ego die jou wil beschermen.

Zodra je die inzichten hebt in het waarom van je gedrag, dan kun je ook nieuwe keuzes maken.

Blijf je kiezen voor comfort of kies je voor impact? En kun je jezelf niet langer klein houden 😉 Op deze manier ga je stap voor stap groeien.

Deel hieronder: op welke manier(-en) saboteer(-de) jij jezelf? En welke stap ga jij nu zetten om jouw uitstelgedrag te verslaan? Ik weet zeker dat je niet de enige bent.

 

PS. Als je dit interessant vindt, kijk dan eens bij mijn online coachingsprogramma ‘Doorpakken; van ToDo naar Tadááá!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *