Verkoop je liever condooms dan je eigen diensten?

aanbellenVeel ondernemers vinden het lastig om te verkopen. Hoe moet je dat dan doen? Hoe sluit je de deal? Wanneer moet je over het aanbod gaan beginnen? Wanneer en hoe zeg je de prijs? Noem maar op!

 

Vaak voelt zo’n gesprek heel kunstmatig, voel het bijna als een mijnenveld, waar je zo iets ‘fout’ kunt doen en de boel ‘ontploft’ en een klant ‘nee’ zegt.

 

Waarom vinden veel ondernemers dit zo ontzettend lastig? Sec gezien gaat het over het voeren van een gesprek, iets wat je iedere dag doet.

 

En tóch voelt het anders; zo’n verkoopgesprek. En helemaal als je voor je gevoel ‘jezelf moet verkopen’.

 

Velen verkopen dan nog liever wc-papier of condooms 😉

 

Hoe komt dat?

 

De kern waardoor je dit zo lastig vindt, ligt vaak bij je eigen gedachtes over verkopen.

 

Het zijn de gedachtes en beelden die je hebt rondom verkopen, waardoor het zo lastig wordt.

 

Waardoor het voor ons gevoel ineens goed moet gaan, voelt het als leuren, pushen, geld uit de portemonnee kloppen, noem maar op.

 

Bij verkopen komt alles tezamen: jij, de klant, het aanbod. Je kunt je niet langer verstoppen…

En o, ik heb ze ook gehad hoor, die gedachtes! Been there, done that…

 

Toen ik net begonnen was met Maak werk van je Merk had ik het beeld van verkopers dat het snelle jongens in grijze pakken waren, die je dingen door de strot douwen…

 

Van die mensen die je proberen te overtuigen en pas weg gaan als ze verkocht hebben…

 

Of dat je de telefoon opneemt met een onbekend nummer, en waarbij je direct spijt hebt dat je opgenomen hebt…

 

Al dat soort gedachtes zorgen er voor dat verkopen een enorm heet hangijzer wordt, waarbij je het liefste in een hoekje wilt kruipen, bang voor de ‘nee’.

 

Is die ‘nee’ niet zo persoonlijk 😉

 

Maar als je een goedlopend bedrijf of praktijk wilt, is het van essentieel belang dat je goed leert te verkopen.

 

Ook als jij ‘het product’ bent. Juist als jij ‘het product’ bent!

 

En hoe fijn zou het zijn als je een verkoopgesprek zou kunnen voeren en om de deal vraagt alsof je aan de ander vraag: hoe laat is het?

 

Hoe kom je daar? Hoe zorg je ervoor dat verkopen niet meer of minder is dan vragen “hoe laat is het?”?

 

De eerste stap die je zult moeten zetten is onder ogen komen WAAROM verkopen zo lastig voor je is. Welke gedachtes heb jij omtrent verkopen?

 

 • Is verkopen voor je gevoel mensen geld aftroggelen?
 • Ben je bang dat mensen jou niet kunnen betalen?
 • Ben je bang dat mensen je te duur vinden of je als geldwolf zien?
 • Ben je bang om afgewezen te worden?
 • Ben je bang dat mensen boos op je worden als je je aanbod doet?
 • Ben je bang dat je het niet waar kunt maken?

 

Wat is het voor jou?

Ik kan je namelijk alle technieken laten zien en leren, maar zolang er een belemmerende overtuiging zit over verkopen, zullen deze gesprekken ook nooit relaxt gaan verlopen.

 

En blijft het een kunstmatig dingetje, blijft het iets wat je zult gaan vermijden.

 

Op het moment dat jij haarscherp hebt wat precies jouw angst is, kun je pas de volgende stap zetten.

 

Toen ik net begonnen was met mijn bedrijf was het bij mij de angst om dingen door iemands strot te douwen. Toen ik dat eenmaal door had kon ik daar ook anders mee omgaan; en nu vind ik verkopen het zelfs TOF!

 

Ik vind het TOF iets van je te horen; welke belemmerende gedachte heb jij met betrekking tot verkopen en verkoopgesprekken? Deel jouw reactie hieronder!

 

PS. Je bent zeker niet de enige met belemmerende gedachtes: het is iets wat ik enorm vaak zie bij klanten en waar we hard mee aan de slag gaan. Wil je hier meer over leren; kom dan naar mijn 2-daagse event ‘Op expeditie naar meer klanten & meer vrijheid’. Tijdens dit event gaan we CONCREET aan de slag met jouw beperkende gedachtes omtrent verkopen. Voor meer informatie en aanmelden ga naar www.maakwerkvanjemerk.nl/event

 

3 Comments on “Verkoop je liever condooms dan je eigen diensten?”

 1. Ik zit in de bouwkundige beveiliging en heb een “fixed” idee dat als ik dat aan een vreemde vertel hij dat niet boeiend vind, ook al kan ik hem een veilig gevoel geven als ik hem advies kon geven. Het rare is: als ik bij een klant ben, door toedoen van anderen of toevallig, ik geen problemen heb om mij verhaal te doen. Maar alleen uit de losse pols mijn verhaal doen roept iets op van: als er tien gaan nee zeggen, mijn moed tot in mijn schoenen zakt. Denk ik toch , heb er nog geen tien gehad waar ik het zo tegen vertel rechtstreeks…

 2. Ik sta op het punt om af te studeren voor de opleiding tot Bowen therapeute. Ik heb tijdens deze opleiding mijn zelfvertrouwen zien stijgen en dalen en er is een moment geweest dat het vertrouwen in de therapie zelf weg was. Ik hoorde van tientallen mensen om me heen hoe succesvol zij waren met hun cliënten, maar bij mij kwam dit succes nu niet direct naar voren. Nu, aan het eind van mijn opleiding, zie ik hoe alles samen begint te komen en wat het resultaat is van het lichaamswerk wat ik uitvoer bij mijn eerste klanten. En ook al zijn deze eerste resultaten goed te noemen, ik heb als overtuiging dat ik eerst 20, 50, misschien wel 100 mensen succesvol moet hebben behandeld wil ik het volledige vertrouwen krijgen in de therapie en in mijn kunnen. Ik weet niet of ik die overtuiging zo snel uit mijn systeem ga krijgen dus ik hoop er stiekem op dat de komende 10 cliënten makkelijk op mijn weg komen zodat ik daar wat vertrouwen uit kan putten.. : )

 3. Ha Joelle,

  Ik zeg altijd: ‘hopen’ horen op het toilet 😉 Zorg dat je ook een plan maakt, zodat het niet alleen bij hopen blijft, en waarbij je dus in actie komt.

  Succes en mocht ik je verder kunnen helpen; je bent van harte welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *