Wat je als ondernemer kunt leren van snowboarden

Maak werk van je Merk - Wat je als ondernemer kunt leren van snowboardenVorige week was ik een dagje snowboarden. Zoevend naar beneden mijn pad vinden, bochtje naar links, bochtje naar rechts, snelheid op laten lopen, hoe ver kan ik het bord laten gaan? Hoe hard durf ik zelf te gaan?

 

Af en toe een sprongetje wagen, even iets nieuws proberen. Waar ik vroeger na ieder bochtje onder uit ging, kan ik ondertussen redelijk boarden. ik val niet zo vaak meer, en sta een stuk relaxter op het bord. Ik weet wat ik kan, ik weet wat het bord kan, ik kan er op vertrouwen.

 

En ineens ben ik afgeleid, hoor ik een geluid van een andere boarder die over de sneeuw schraapt. Ik kijk snel even achterom.

 

En dan gaat het mis. Voor ik het weet stuiter ik, en na een radslag met bord en al, lig ik in de sneeuw. Oeps foutje… Pijnlijk wrijf ik over mijn kont.

 

Het is een veelgemaakte fout: afgeleid raken door wat er in je omgeving gebeurt, waardoor je niet meer gefocust en alert bent en dan gaat het mis…

 

Op het moment dat je als skiër of snowboarder even de focus teveel verlegt naar anderen of naar iets wat er om je heen gebeurt, kun je ineens uit balans raken en onderuit gaan. Vooral als je gefocust bent op wat er achter je gebeurt…

 

En dit is ook wat je kan gebeuren als ondernemer. In plaats van je eigen koers te bepalen, ben je even afgeleid.

 

Schrik je van andere ondernemers die je voorbij komen zoeven. Of ben je even uit balans door een hobbeltje, een gedachte bijvoorbeeld en voor je het weet ben je uit balans.

 

Dat kan een gedachte zijn als: anderen zijn veel verder of anderen zijn veel beter…

 

Door jezelf te gaan vergelijken of door op anderen te gaan letten, breng je jezelf in onbalans. Je focus komt op anderen te liggen, op het verschil dat er is tussen jou en de ander.

 

En dat geeft vaak een gevoel van onzekerheid. Ga je afremmen, ga je twijfelen aan je eigen koers. Ga je teveel op anderen letten in plaats van dat je je eigen koers bepaald en op klanten afstapt.

 

Met alle gevolgen van dien… je business loopt niet meer zo goed als eerst. Je twijfelt of je de juiste dingen doet.

 

Als vanzelf ga je steeds langzamer en uiteindelijk kom je tot stilstand (of je valt …;)). Baal je er van dat iedereen gewoon zijn pad blijft volgen… Zie je wel, dit lukt je nooit… Anderen…

 

Hoe kom je uit deze spiraal, hoe voorkom je dat je pijnlijk valt?

 

Ik zal het je vertellen! Het is eenvoudig, maar niet gemakkelijk. De oplossing ligt namelijk in minder plaats van meer doen. In dit geval…

 

Stop je zelf te vergelijken met anderen. Jij hebt jouw eigen pad. Je eigen bochtjes, je eigen manier om beneden te komen.

 

Mag je dan helemaal niet meer naar anderen kijken? Je had het laatst toch over rolmodellen?

 

Natuurlijk kun je van anderen leren. Maar het gaat om de mate van aandacht die je ergens aan besteed.

 

Want het is prima om tijdens het boarden of skiën je bewust te zijn van je omgeving. Het zorgt voor overzicht, waardoor jij je koers kunt bepalen.

 

Maar het gaat fout op het moment dat je teveel aandacht aan je omgeving besteed en je eigen koers uit het oog verliest. Als je teveel wordt afgeleid door alle fantastische acties die anderen opzetten, de snelheid waarmee zij gaan.

 

Als je bijvoorbeeld op Facebook kijkt en ziet hoe fantastisch iedereen het doet, alle leuke acties (waarvan jij wilde dat je ze ook had bedacht) die je voor bij ziet komen. En vervolgens denkt: “dit lukt me nooit” of “die is veel verder…”.

 

Of als je iedere keer naar je grootste concurrent kijkt en op haar of hem gaat letten.

 

Stop naar anderen te kijken, en vooral stop om jezelf te vergelijken met anderen!

 

Je hebt jouw eigen pad, volg die! Leer van anderen, maar ga jezelf zeker niet vergelijken met anderen.

 

Vertel mij hieronder, raak jij ook uit balans als je teveel op anderen gaat letten? Hoe ziet dat er bij jou uit? Houd jij je concurrenten bijvoorbeeld scherp in de gaten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *