Wat jij kunt leren van Steve Jobs: 2 methodes voor het (weer) vinden van je passie

Wat jij kunt leren van Steve Jobs: 2 methodes voor het (weer) vinden van je passie

Waarom ben jij ooit voor jezelf begonnen? Omdat je graag je eigen tijd in wilde delen? De gouden bergen die je wilde verdienen? Omdat je op dat moment geen alternatief had? Of was het jouw enthousiasme voor het vak dat je besloot om voor jezelf te gaan beginnen? Kon je je passie niet kwijt in je werkzaamheden als werknemer?

Ongeacht de reden om voor jezelf te beginnen, passie is een essentieel onderdeel van succesvol ondernemen. Heb je je passie nog of ben je het in het in de loop van de tijd kwijt geraakt door allerlei andere zaken die je aandacht vroegen?

Laten we eerst even kijken naar wat passie nou eigenlijk is.
Onlangs las ik een mooie definitie over passie: Passie is de vergrote trap van interesse. Passie is de grote drijfveer van succesvolle mensen. Ze doen het niet voor het geld maar omdat ze het leuk vinden. Je wordt niet met passie geboren. Passie is iets dat je kunt ontdekken. Passie moet je ontdekt hebben, anders houd je het niet vol (bron).

Oftewel: je passie is een belangrijke basis voor succesvol ondernemen. Iemand die zijn passie volgde én hiermee zijn geld verdiende was Steve Jobs (Apple). Zijn passie was een personal computer te ontwikkelen voor de consument die zo gebruiksvriendelijk mogelijk was: niks geen programmeertaal of allerlei snoertjes en handelingen: van design tot gebruik, het moest zo simpel en gebruiksvriendelijk mogelijk. En verkopen deed het! En hij deed het niets eens voor het geld: hij kreeg slechts $1,- per jaar!
Zijn passie gaf Steve Jobs ook richting; bij ieder nieuw product was het doel het product zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.
Ten slotte gaf zijn passie Steve Jobs ook energie: hoe ziek Steve Jobs ook was afgelopen jaren, door zijn passie bleef hij voor Apple werken zolang het kon.

Kortgezegd: passie geeft richting, energie en passie verkoopt!
Dus mocht je je passie nog niet volgen: stop! Iedereen ziet dat je je passie niet volgt en dat je met veel moeite klanten vindt. Niet iemand waar je graag mee samenwerkt of diensten van af zou nemen, is het wel? Het kan zijn dat je passie in de loop van de tijd veranderd is, ga er dan weer naar op zoek!

Nou, alles mooi en wel, maar hoe kom je (weer) achter je passie?
Passie vergt de nodige zelfkennis en tijd om je passie te bepalen, maar aangezien ik zelf erg van praktisch houd, hierbij een 2-tal oefeningen welke je zeker kunnen helpen.

Oefening 1: Wat zou jij doen met €20 miljoen?
Stel je wint €20 miljoen in de lotto (hij kan zomaar vallen…), wat zou je dan doen? Natuurlijk, de kans is klein dat je het wint, maar het helpt wel even de kaders van je af te gooien en te bedenken wat je zou doen als geld geen enkel probleem zou zijn geweest. Waar gaat je bloed sneller van stromen? Wat zou je gaan doen? Op vakantie gaan, eindelijk dat boek lezen, investeren? Geen probleem als je eerst op vakantie wilt of een groot feest wilt geven. Ook daar heb je recht op. Maar als je dit allemaal gedaan hebt, wat zou je dan gaan doen? Hoe ga je je dag invullen? Met welke onderwerpen & doelgroepen wil je je bezighouden?

Zou je dan nog steeds doen wat je nu doet of zou je andere keuzes maken? Wees eens eerlijk naar jezelf…

Oefening 2: waarom, waarom, waarom?
De eerste reactie wat mensen opnoemen wat hun passie is, is er vaak één die nog behoorlijk algemeen is, zoals “mensen helpen”. Leuk natuurlijk, maar vaak ligt je passie enkele niveaus dieper. Denk je je passie te hebben gevonden, stel dan de waarom-vraag. In het geval van mensen helpen: waarom help je graag mensen? Geeft het je zelf een goed gevoel of doe je het ergens anders voor? En wat is dat dan? En als je hier het antwoord op hebt gevonden, stel de vraag dan nog 3x: waarom, waarom, waarom? Stel deze vraag net zolang totdat je het geen antwoord meer hebt, grote kans dat dit je ware passie is! Je kunt dit het beste doen samen met een goede vriend(-in), eentje die ook kritisch durft door te vragen. En kun je de oefening ook meteen op hem of haar loslaten; hebben jullie allebei jullie passie naar boven gehaald!

De basis van succesvol ondernemen begint bij passie. En om bij Steve Jobs terug te komen, laat ik afsluiten met een quote van hem:

“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”

Wat is jouw passie? Waar loop jij warm voor?

Ik ben benieuwd naar je reactie, deze kun je hieronder kwijt.

 

4 Comments on “Wat jij kunt leren van Steve Jobs: 2 methodes voor het (weer) vinden van je passie”

  1. Mijn passie is mensen vertellen over God/ Super Power, over de onvoorwaardelijke liefde en acceptatie die hij/zij/het heeft voor ieder van ons. En over zijn humor en persoonlijke ondersteuning. Wat de Katholieke Kerk niet heeft verteld is dat je goed genoeg bent zoals je bent en dat je je leven beter en/of makkelijker richting kunt geven als je je open stelt voor zijn energie.
    Ik heb dit zelf meerdere malen ervaren en dit voelt fantastisch en omdat ik weet dat niet iedereen op zulke verhalen zit te wachten, terwijl ik toch zoveel mogelijke mensen wil bereiken, heb ik het in boekvorm gegoten.

    Mensen besluiten zo zelf of ze zich hierin willen verdiepen, en met de opbrengst van mijn boek(en), (ik heb al een tweede en derde boek op stapel staan) wil ik uit de aanvullende bijstand komen en goede doelen ondersteunen.

  2. mijn passies zijn inspireren en verbinden en ik heb mijn dromen daarin durven navolgen

    In mijn droom zag ik mooie sterke vrouwen die andere vrouwen hielpen om succes te behalen met hun onderneming, zonder afgunst op een manier die ons vrouwen van origine eigen is. Door te verbinden, te delen en te inspireren…. het bouwen van een platform, een springplank voor vrouwen die vanuit hun hart en passie willen leven en werken.

    1. Ha Sandra,

      Wat een mooie drijfveer! Vrouwen ondernemen echt op een andere manier (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk), een platform kan hierbij zeker helpen.

      Succes!

      Groet

      Jikkie Has

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *